top of page

קשיי קשב וריכוז, וטיפול פסיכולוגי

הפרעת קשב וריכוז

 

 

 

הפרעת קשב וריכוז יכולה להופיע באחת מהצורות הבאות:

 

 

 1. הפרעה של חוסר ריכוז וקשב ADD

 2. הפרעה של היפר-אקטיביות (פעלתנות יתר)

 3.  הפרעה של חוסר ריכוז וקשב משולבת עם היפר-אקטיביות AD

 

הסוג השלישי, כאמור, הפרעה משולבת של קשב ריכוז והיפראקטיביות, הינו הנפוץ ביותר. הפרעת קשב וריכוז היא נפוצה וכמעט כל אחד מאיתנו מכיר ילד הסובל ממנה.

ידוע כי 4-12% מן הילדים סובלים מסוג מסויים של הפרעת קשב וריכוז. כשחושבים על כך, המשמעות היא שבממוצע, בכיתה של 40 תלמידים, כ-4 תלמידים יסבלו מהפרעת קשב וריכוז (עם או בלי היפר-אקטיביות).

איך נראית הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים ומתבגרים?

מאפיינים מרכזיים:

 

•    היפר-אקטיביות- פעלתנות יתר שמתבטאת בתזזיתיות מתמדת. קושי לשבת בשקט, חוסר מנוחה. ילדים אלו מתקשים מאוד לשבת ברוגע, בפרט בסביבה שהינה רגועה. פעמים רבות נראה אותם זזים, ומתפתלים בכסא בחוסר סבלנות.

•    התנהגות פזיזה ואימפולסיבית- למעשה אימפולסיביות. כך למשל נטייה לפעול עם מעט ואף ללא מחשבה קודמת על השלכות הפעולה; קושי בהמתנה לתורם (לדבר, לשחק) ונטייה להפר חוקים חברתיים; נטייה להתפרץ לדברי אחרים תוך כדי דיבור יתר.

•    קשיים בקשב- קשיים אלו מתבטאים במגוון דרכים. למשל, נטייה להיות מוסחים בקלות, גם מגירויים בסביבה אליהם אנשים אחרים לא שמים לב כלל; בנוסף, נטייה לאיבוד ריכוז בקלות ולאחר זמן קצר,- דוגמה לכך היא יכולת לעבוד ללא שגיאות לזמן מוגבל שלאחריו העבודה מתאפיינית בפזיזות, אי ירידה לפרטים ושגיאות; מעבר מתמיד בין מטלות עם קושי להתמקד בביצוע מטלה אחת. אם אתם הורים לילד כזה, אתם ודאי אתם מכירים את הנטייה הזו גם במעבר מתמיד בין משחקים. למשל, קשיים בארגון וסדר; כמו כן, קושי במילוי אחר הוראות והקשבה לאורך זמן.

 

לרוב, התחום הראשון שנפגע הוא הלימודים. יש ילדים שכבר עם הכניסה לכיתה א', מבחינים בקשיים. אך יש ילדים שרק בשלב מאוחר יותר עולה השאלה האם הם סובלים מקשעע קשב וריכוז. ישנן כיתות שבהן יש קפיצה בדרישות הלימודיות, ובהן יש סיכוי רב יותר לאבחן את קשיי קשב והריכוז.

כיתה ד, העלייה לחטיבה ולכיתה ז', העלייה לתיכון ולכיתה י.

הרבה פעמים ניתן לראות הורים שלא מבינים מה קרה לילד, למשל שעולה לחטיבה, " הרי ביסודי הכל היה בסדר," ומה שקורה הוא שיש עיכוב באבחנה ובינתיים הילד סובל והישגיו נפגעים.

דבר חשוב מאוד, שהורים וגם המערכת החינוכית מפספסים הרבה פעמים הוא הנזקים המשניים שיש נזקים משניים הנלווים לבעיית הקשב והריכוז עמה, והפגיעה בתפקוד הלימודי. פגיעות כגון:

ירידה בערך העצמי

חרדה

דיכאון

קשיים חברתיים

קשיי קשב וריכוז, וטיפול פסיכולוגי
bottom of page