top of page

 

דיכאון, וטיפול פסיכולוגי

 

 

הפרעות דיכאון

 

אנשים מרבים להשתמש במונח דיכאון בשפה היומיומית. אך כשאנו מתלבטים האם אנו, או מישהו מיקירנו , סובל מדיכאון המצריך התערבות טיפולית דחופה, יש להבין יותר לעומק את המושג על נגזרותיו.

השימוש היומיומי במילה דיכאון, קשור בתיאור תחושת דכדוך, עצב, חוסר עניין וחשק זמניים שיש לרוב האנשים. אלו הן תחושות נורמליות שמלוות את חיינו לעיתים, ויכולות להיות קשורות לאירועים לא נעימים בחיינו, כמו חוסר הצלחה, פרידה, אכזבה, וכו'.במקרים אלו לרוב הדכדוך יעבור מעצמו. אולם שאירועים קשים יותר מופיעים בחיינו, כמו מחלה קשה, גירושים ומוות, יש לשים לב אם אכן יש שיפור ספונטני, מאחר ולא תמיד ניתן להתמודד לבד עם משברים רציניים בחיינו.

ניתן לדבר על  דיכאון, כאשר הייאוש והעצבות ממשיכים זמן רב ויש פגיעה בתפקודי  חיים כמו: עבודה בשל חוסר כוח וירידה בריכוז , יחסים בין אישיים בשל אובדן ההנאה, העניין והפניות הרגשית, היגיינה בשל חוסר כוחות וכו'.  סימפטומים אלו גורמים למצוקה קשה ומלווים פעמים רבות בתחושות ייאוש, מחשבות על מוות וניסיונות אובדניים.

במצבים כאלו חשוב מאוד לפנות לעזרה מקצועית!

דיכאון נחשב כיום להפרעה הנפשית השכיחה ביותר בעולם המערבי:  כ-15%, וכנראה אף יותר מהאוכלוסייה המערבית סובלים מדיכאון, כאשר ההפרעה פוגעת בנשים פי שתיים מאשר בגברים, ונפוצה יותר אצל קשישים ואנשים בודדים ללא תמיכה.

חשוב לדעת שיש הרבה מאוד אנשים לא מאובחנים, שחיים ברמת מסוימת של דיכאון הפוגעת בתפקוד. למשל, הפרעה קלה יותר של דיכאון, נקראת דיסתימיה., התסמינים קלים יותר מדיכאון, אך פוגעים באיכות התפקוד המימוש העצמי ושמחת החיים. לעיתים דווקא בעיה זו פחות מאובחנת.

 

הטיפול בדיכאון

חשוב לדעת שניתן לטפל בדיכאון, וטיפול פסיכולוגי הוא כלי מרכזי לכך, לעיתים בשילוב תרופות נוגדות דיכאון, במיוחד שיש פגיעה בתפקודי החיים. כמו כן, דווקא לאנשים עם דיכאון קשה לאסוף את עצמם ולפנות לעזרה, ולכן חשוב שקריאת שורות אלו תעזור לכם להתארגן ולחפש עזרה, גם אם זה תמיכת אדם קרוב בהתחלה.

ובנימה אישית,

 בין אם הדיכאון מופיע אחרי משבר חיים ספציפי, או מופיע בהדרגה, לעיתים מלווה גם בחרדה, (הרבה פעמים ניתן לראות תופעות של דיכאון וחרדה סביב משברי אמצע החיים, ) בדרך כלל הוא "יושב"  על מצוקות ישנות בלתי פתורות,  כמו נטישות בעבר, ערך עצמי נמוך, ובעיקר סביב תחושת החמצה של החיים, בלבול ואובדן דרך. הדיכאון עד כמה שתסמיניו קשים, יכול להיות פתח להגיע לטיפול פסיכולוגי, לרפא פצעים ישנים, להתחבר לעצמי האמיתי שלנו, ולקבל הזדמנות נוספת, לעיתים חדשה, לכדי למצות את חיינו ולהפיח בהם משמעות ותשוקה.

 

קריטריונים לדיכאון מז'ורי/עיקרי/קליני/חריף - DSM

 

על פי ה- DSM (שהינו  ספר הסיווג והאבחנות הפסיכיאטרי האמריקאי, שמטרתו אבחנת הפרעות פסיכיאטריות על פי הסימפטומים שלהן.), ניתן לאבחן אדם כבעל דיכאון מז'ורי אם חמישה או יותר מהסימפטומים הבאים מופיעים במשך שבועיים רצופים, כאשר לפחות אחד מהם הוא מצב רוח ירוד או חוסר עניין והנאה:

  • מצב רוח מדוכא מרבית שעות היום, כמעט בכל יום

  • חוסר עניין והנאה  כמעט בכל פעילות לאורך היום, כמעט כל יום

  • אובדן או העלאה לא מכוונים במשקל, או תיאבון מוגבר או מופחת החלים כמעט בכל יום

  • אינסומניה (אובדן שעות שינה) או היפרסומניה (עודף שינה) המופיעים כמעט בכל יום

  • תנועתיות מוגברת או איטיות יתר המופיעים כמעט בכל יום

  • עייפות או חוסר אנרגיה כמעט בכל יום

  • תחושת חוסר-ערך או אשמה

  • במרבית הימים,חוסר יכולת להתרכז או לחשוב בבהירות

  • מחשבות נשנות על מוות, על התאבדות, או ניסיון התאבדות

  •  

אבחנת דיכאון מז'ורי תינתן אם הסימפטומים מביאים למצוקה או פגיעה תפקודית ואינם נגרמים מאבל, מצב רפואי או שימוש בחומרים (סמים או תרופות).  האבחנה תינתן על ידי  איש מקצוע בלבד. כמו כן, יש לוודא שלא הייתה אפיזודה מאנית, או היפומאנית, או אפיזודה פסיכוטית.

קריטריונים לדיסתימיה - DSM

 

כדי להתאים לאבחנה דיסתימיה על האדם לסבול ממצב רוח מדוכא או מדוכדך דרך קבע לתקופה של לפחות שנתיים (שנה בקרב ילדים ומתבגרים) וצריכים להתקיים לפחות שניים מהתסמינים הבאים ללא הפוגות בתסמינים ליותר מחודשיים רצופים, אשר גורמים למצוקה משמעותית או פגיעה בתפקוד.

 

  • תיאבון ירוד או אכילת יתר

  • אובדן שעות שינה או  עודף שינה

  • עייפות או חוסר אנרגיה

  • הערכה עצמית נמוכה

  • קשיי ריכוז  או קשיים בקבלת החלטות

  • תחושה של חוסר תקווה

בנוסף יש לוודא שלא הופיעה אפיזודה של דיכאון מג'ורי (קליני) במשך השנתיים הראשונות להפרעה, שמעולם לא הייתה אפיזודה מאנית, או היפומאנית, או אפיזודה פסיכוטית, ושהסימפטומים לא נגרמים מאבל, מצב רפואי או שימוש בחומרים (סמים או תרופות).  

 

לעיתים הדיכאון מלווה בתקופות של מצב רוח מרומם, תנודות קיצוניות ותכופות במצב הרוח, מכוונות לאבחנות אחרות, כמו דיכאון דו קוטבי/מאניה דיפרסיה כאשר מדובר בתנודות חמורות וקיצוניות של מצב הרוח, כולל הסימפטומים שלה דיכאון המז'ורי שהוזכרו. או ציקלותימיה  בה העוצמות חלשות יותר.

לאחרונה יש יותר נטייה לאבחנה של הפרעות במצב הרוח גם במקרים שניתנו אבחנות של הפרעות אישיות גבולית. אבחנה נכונה היא קריטית, במיוחד אם לוקחים טיפול תרופתי.

דיכאון, וטיפול פסיכולוגי
bottom of page